18 Haziran 2012 Pazartesi

Staj sigortası kafa karıştırıyor


Çırak ya da stajyer öğrencilerin sigortalı sayılmaları beraberinde önemli bir karmaşayı da getiriyor. Bu karmaşa ise, hiç bitmiyor. Bitmemesi, bir ölçüde ilgililerin mevzuyu “lehlerine” düşünme eğiliminden kaynaklanırken, SGK’nın katkısı(!) da yadsınamaz…
.
Stajyer öğrenci, tatil döneminde bir işyerinde stajını yaparken okulu tarafından sigortalanmaktadır. Staj yaptığı işyerinin sigorta yükümlülüğü yoktur.

.
Okul/yüksekokul/fakülte staj yapan öğrencisinin sigortasını yaparken, “işe giriş bildirgesi” kullanmakta ve o belgedeki “işe başlama tarihi” hanesini de doldurmaktadır. Bu şekilde de SGK’ya bildirimini yapmaktadır.
Sigorta girişini yaptığı stajyer öğrencisi adına okulu, %1 kısa vadeli sigorta primi, anne babasından sağlık yardımı hakkı yok ise %5 de GSS primi yatırmaktadır.

.
Uygulanan sigorta
Netice itibariyle, stajyer öğrenci hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile GSS hükümleri uygulanmaktadır. Çırak öğrenciler hakkında ise bunlara ilaveten hastalık sigortası hükümleri de uygulanmaktadır.
Dikkat edileceği gibi emeklilik bir başka söyleyişle “malüllük, yaşlılık, ölüm sigortası” hükümleri stajyer öğrenciler/çıraklar hakkında uygulanmamaktadır!

.
Bu mevzu, sosyal güvenlik reformundan önce de benzerdir. Çıraklar ve stajyerler hakkında hiçbir zaman “malüllük, yaşlılık, ölüm sigortası” hükümleri uygulanmamıştır.

.
Buna rağmen, vaktiyle çırak/stajyer öğrenci sigortası olanlar, ileride emeklilik hesaplaması yaparken, staj ya da çırak sigortası başlangıcını emeklilik açısından da başlangıçmış gibi değerlendiriyorlar. Bu değerlendirmelere SGK’da su taşıyor… Sonuçta; birçok çalışan mağdur oluyor…

.
İlk giriş yanılgısı
Stajyer öğrenci ya da çırak sigortası girişleri, SGK internet sitesindeki kişilere ait hizmet dökümlerinde ilk işe giriş tarihi olarak görülüyor ve vatandaşlarımızın bu şekilde hatalı değerlendirmelerine sebebiyet veriyor… Denilebilir ki, stajyer sigortası girişi sistemde ilk giriş görülse bile, karşılığında prim gün sayısı bulunmamaktadır… Öyle bile olsa nihayet ilk giriş görülmekte ve birçok yurttaşımızı yanıltmaktadır. 
Bu da emeklilik tarihini yanlış hesaplamalara, erken işten ayrılmalara sebebiyet vermektedir. Sonra, SGK’ya başvurup emekli aylığı talep edenlerin talepleri reddedilince, geriye dönüp işe girme talepleri işçi-işveren ilişkilerini de bozmaktadır…

.
Hizmet dökümlerinde sigortalılar ile ilgili bilgilere yer verilirken, daha açıklayıcı olunmalı, staj sigortasına girişin emeklilik açısından ilk giriş sayılmadığı notu mutlaka bulunmalıdır…

MEHMET ESER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder