20 Aralık 2011 Salı

Yeşil Kartlı’lar özel hastaneye gidemeyecek

Yeşil Kart uygulaması, 1 Ocak 2012’den itibaren kaldırılacak. Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek olan Yeşil Kartlı’lar ancak istisnai durumlarda özel hastanelere sevk edilebilecek.
.
Buna ilişkin yasa tasarısında, Yeşil Kart sahiplerinin sevk usullerinde, Genel Sağlık Sigortasına devredilmesinden sonra da mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna yetki verilmesi öngörülüyor. 

1 Ocak 2012’den itibaren Yeşil Kart sahiplerinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmaları ile Yeşil Kartlı’ların özel hastanelerden yararlanabileceklerine dair çıkan yorumların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi
Yeşil Kart uygulamasının yılbaşından itibaren kaldırılarak, bu kişilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasının, mevcut uygulamayı değiştirmeyeceği, Yeşil Kartlı’ların özel hastanelerde tedavi olamayacakları bildirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 8. maddesinde, Yeşil Kartlı’ların sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacakları anlatılıyor. Tasarının gerekçesinde, Yeşil Kart sahipleri 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacakları için, Yeşil Kart sahiplerinin sevk usullerinde, Genel Sağlık Sigortası’na devredilmesinden sonra da mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna yetki verilmesi öngörülüyor. Buna göre, “Yeşil Kartlı’lar da artık özel hastanelerden yararlanabilecek” şeklinde çıkan yorumlar gerçeği yansıtmıyor.
Edinilen bilgiye göre, Yeşil Kart sahipleri ancak yoğun bakım gibi istisnai durumlarda özel hastanelerde sevk edilerek tedavi görebilecek.
Tasarı’nın 8. maddesi ve gerekçesi şöyle:
“5510 sayılı Kanun’un 70. maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir:
60. maddenin birinci fıkrasının c bendinin 1, 3 ve 9 numaralı alt bentlerinde sayılanların, kurumla sözleşmeli üniversite ve istisnai hallerde özel sağlık hizmeti sunucularına müracaat edebilme koşulları ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar kurum tarafından belirlenir.”
“Gerekçe: Madde ile Yeşil Kart sahiplerinin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınması sebebiyle, bu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanma usulleri belirlenmektedir. Bu itibarla Yeşil Kart sahiplerinin sevk usullerinde, Genel Sağlık Sigortası’na devredilmesinden sonra da mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna yetki verilmesi öngörülmektedir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder