13 Eylül 2011 Salı

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerinde Kdv ve Vergi Boyutu


Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına aktarılan kazançlar, herhangi bir koşula bağlanmaksızın kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bu bağlamda, Türkmenistan’da üstleneceğiniz inşaat işi ile ilgili gelir ve gider kayıtlarını Türkiye’deki  kanuni defterinizde izlemeniz gerekmiyor. 

Kayıtların Türkmenistan’da o ülkenin mevzuatına göre tutulması gerekiyor. Ancak yurt dışındaki inşaat işleri ile ilgili olarak Türkiye’deki merkez ile yurt dışındaki iş yeri arasında ortaya çıkan ilişkilerde yurt dışındaki iş yerine Türkiye’den fatura kesilmek suretiyle yapılan ve o iş yerinde maliyet veya gider olarak kabul edilen mal ve hizmet hareketleri ile yurt dışındaki iş yeri ile Türkiye’deki merkez arasındaki para hareketlerinin ayrı ayrı hesaplarda izlenmesi ve değerlemenin buna göre yapılması gerekiyor. 

Yurt dışındaki iş yerine merkez tarafından fatura düzenlenmek suretiyle ihraç olunan emtia ile yurt dışına yönelik olarak fatura düzenlenmek suretiyle yapılan hizmetlerden doğan dövize bağlı alacak ve borçlar aynen mal veya hizmet ihracından doğan alacak ve borçlarda olduğu gibi değerlemeye tabi tutulacak ve değerleme farkları vergi matrahının tespitinde dikkate alınacaktır. 

Türkiye’de bulunan merkez ile yurt dışındaki iş yeri arasında gerçekleşen diğer para hareketlerinden doğan alacak ve borçlar ise gerçek bir alacak ve borç niteliği taşımadığından, söz konusu para hareketlerine dayalı cari hesap bakiyelerinin değerlemesine gerek bulunmuyor. Yurt dışında (Türkmenistan) üstleneceğiniz inşaat işiyle ilgili her türlü makine, teçhizat ve ekipmanı, geçici ihracat kapsamında yurt dışına götürmeniz mümkün. 

Geçici ihracat için istenen belgeler ile birlikte Dış Ticaret Müsteşarlığı’na başvurmanız gerekiyor. Geçici olarak ihraç edilen makine, teçhizat ve ekipmanın iki yıla kadar yurt dışında kalış süreleri Dış Ticaret Müsteşarlığınca belirleniyor. Bu süre bitiminden en az 1 ay önce başvurulmak kaydıyla haklı ve zorunlu nedenlerin varlığı halinde uzatılabiliyor. 

Türkmenistan’da üstleneceğiniz inşaat işi için satın alacağınız ve geçici olarak ihraç edeceğiniz makineleri şirket aktifine kaydetmeniz, ancak Türkiye’de amortisman ayırmamanız gerekiyor. Amortisman ayırmaya işin bitiminde söz konusu makinelerin Türkiye’ye ithalinden itibaren başlamanız gerekecek. 


Makinelerin alımında ödediğiniz katma değer vergisinin ise indirim konusu yapılması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder