30 Kasım 2012 Cuma

Yıllara sari inşaat işinde geçici kabulden sonra ödenen istihkak bedellerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı



T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)
(Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürlüğü)

İB.4.42.16.01
           GVK-2/40
KONU: Yıllara sari inşaat işinde geçici kabulden sonra                                                                    07.01.2008
ödenen istihkak bedellerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı


                                                       .................................... MÜDÜRLÜĞÜNE



İLGİ: 27.12.2007 tarih ve 29461 sayılı yazınız.

            
ilgide kayıtlı yazınızda; Bölge Müdürlüğünüz tarafından 2006 yılında ihalesi, 2007 yılında geçici kabulü yapılan yıllara sari yapım işinden dolayı, geçici kabulden sonra yapacağınız hak ediş ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi istemektesiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 'Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri' başlıklı 42. maddesinde: "(2361 sayılı Kanunun 30'uncu maddesiyle değişen şekli) (1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere) Birden fazla takvim yılına sirayet eden (5035 sayılı Kanunun 48/4-a maddesiyle değişen ibare) (1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere) inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır.) ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak mezkur yıl beyannamesinde gösterilir. .. " hükmü ile 'İnşaat ve onarma işlerinde işin bitimi' başlıklı 44. maddesinde; "( 2361 sayılı Kanunun 31' inci maddesiyle değişen şekli) (1.1.1981 tarihinden geçerli olmak üzere) İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde (5035 sayılı Kanunun 48/4-b maddesiyle değişen ibare) (1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere) geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.
Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.
Yine aynı Kanunun 'Vergi Tevkifatı' başlıklı 94. maddesinde; "(3946 sayılı Kanunun 22' inci maddesi ve 93/5148 sayılı Kararla değişen şekli)(1.1.1994 tarihinden geçerli olmak üzere) Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları. dernekler. vakıflar, demek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri ( avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
.....
              3.(2006/11449 sayılı Kararın l' inci maddesiyle değişen bent) (1.1.2007 tarihinden geçerli olmak üzere) 42' nci madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedellerinden %3,
... vergi tevkifatı yapılır. .. " hükmüne yer verilmiştir.                    
Diğer taraftan; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 'Vergi Kesintisi' başlıklı 15. maddesinde de kimlerin hangi ödemeler üzerinden tevkif at yapacakları hüküm altına alınmış olup,aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde ise; Gelir-Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemelerinden (2006/11447 sayılı B.K.K. ile %3. Yürürlük; 01.01.2007) tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.
           Konu ile ilgili açıklamaların yer aldığı 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı - Resmi. Gazete' de yayımlanan iSeri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin' 15.3.1. Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin olarak yapılan hakediş ödemeleri' başlıklı bölümünde; " Kurumlar Vergisi Kanununun 15' inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara, bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemelerinden vergi kesintisi yapılacaktır.
Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerinin tanımı konusunda Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümleri uygulanacaktır.
Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işlerine ilişkin olarak 111/2007 tarihinden itibaren yapılan hakediş ödemeleri üzerinden, 2006/1 1447 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı uyarınca %3 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir." açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan ve birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işinde, geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, işin bitimi tarihi olarak kabul edilecek olup, bu tarihe kadar ödenen istihkak bedelleri üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94/3 veya Kurumlar Vergisi Kanununun 15/1-a maddeleri hükümlerine göre tevkifat yapılacaktır.
Ancak, geçici kabul tutanağının idarece onaylandığı tarihten sonra. kesin (kati) kabul tarihine kadar yapılan işlerle ilgili ödenecek istihkak bedelleri, ilgili yılın hasılatı olarak beyan edileceğinden, sözkonusu ödemelerden tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Bilgilerinize rica ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder