13 Mart 2013 Çarşamba

A.Ş. ve Ltd. Şti. Genel Kurul Toplantılarına Erteleme

Mecliste görüşülmekte olan "Torba Yasa" meclis Plan Bütçe Komisyonundan geçip Genel Kurula gönderilmiştir. Söz konusu Torba Yasa'daki konulardan bir tanesi A.Ş. ve Ltd. Şti. Genel Kurulları ile Kapanış Tasdiklerinin 30 Haziran 2013 tarihine 
ertelenmesidir.

4 Mart 2013 Pazartesi

Şoför İle Beraber Araç Kiralaması Ve Kdv Tevkifatı Nedir?


Araç kiralama hizmetleri, şoförleriyle birlikte yapılmadığı ve 117 serim nolu  KDV Genel Tebliğinin (3.2.13.) bölümüne göre 5018  sayılı kanuna ekli cetvellerde sayılan kurum ve kuruluşlara verilmediği sürece tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmemektedir.

Ancak şoförüyle birlikte yapılan araç kiralamaları, şoför ile hizmeti alan kurum veya kuruluş arasında bir hizmet akdinin bulunmaması,  süresince şoförün kurum yetkililerinin sevk, idare ve kontrolü altında çalışması  durumunda “işgücü temin”hizmetleri kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır.
Tevkifatın, ücret  bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. belge, kayıt ve beyanlardan tespit edilerek toplam hizmet bedelinden  ayrıştırılabilmesi ve faturada da ayrıca gösterilmesi kaydıyla, yalnızca şoför bedeline ilişkin  olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden yapılması  mümkündür.[1]
Diğer taraftan, sürücüsüz personel taşıma servis aracı kiralamalarında  verilen hizmet “işgücü temin hizmeti” kapsamında  değerlendirilmeyeceğinden bu  bölüme göre 9/10 oranında değil 117 seri nolu KDV Genel Tebliğinin (3.2.11) bölümüne göre 5/10 oranında tevkifata tabi tutulmalıdır. [2]

Öte yandan, işgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu  hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması  halinde sadece kendisine verilen işgücü temin hizmetinde  tevkifat uygulanmalıdır. 
[3]
Örneğin; cast ajansları tarafından  kendi bordrolarında yer  almayan oyuncuları film yapım şirketleri ile reklam ajanslarının taleplerini dikkate alarak bu  şirketlere teklif etmesi, önermesi, niteliği itibariyle aracılık hizmeti olduğundan işgücü temin edilen /önerilen oyuncuların sevk ve idaresinin, oyuncuları talep eden  firmalarda olmaması sebebiyle de hesaplananKDV’nin işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifata tabi tutulması  söz konusu değildir. [4]

[1] Elazığ Defterdarlığı tarafından verilen 06.03.2012 tarih ve 04-4 sayılı  özelge
[2]  19.06.2012 gün ve  141 sayılı  Kocaeli Vergi dairesi Başkanlığı  özelgesi.
[3] Bkz. Maliye Bakanlığı, 16.06.2012 gün ve B.07. 1.GİB.4.41.130(9-2012/28)-141 sayılı özelgesi.
[4] Gelir İdaresi Başkanlığının  03.09.2010 tarihli ve 78235 sayılı  yazısı.

Kaynak: www.MuhasebeTR.com 

Vergi Usul Kanunu’na Göre Elektronik Tebliğ


MALİYE BAKANLIĞI DÜZENLEME YAPMAZSA?
Değerli Okur;
19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda hükme bağlanan elektronik tebliğ konusunda uygulamaya doğru bir adım atılmıştır. Önceki yazımızda bu düzenlemede önemli olduğunu düşündüğümüz konulara değinmiş ve yazımızı “Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılmakta olan tebliğ uygulamaları bu yönetmelik kapsamında mıdır?” sorusuyla tamamlamıştık. Bu yazımızda kısaca konuya dair bilgi ve görüş paylaşılacaktır.
Vergi Usul Kanunu’na göre tebliğin neyi ifade ettiği  Kanun’un 21’inci maddesinde hükme bağlanmıştır:
 Tebliğ, vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından mükellefe veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesidir.”
Vergi Usul Kanunu’nun Tebliğ Esasları başlıklı 93’üncü maddesi uyarınca tahakkuk fişi dışında kalan ve vergilendirme ile ilgili hüküm ifade eden vesikaların ve yazıların adresleri bilinenlere posta vasıtasıyla ilmühaberli taahhütlü olarak, adresleribilinmeyenlere ilan yoluyla tebliği yapılır. Ancak ilgilinin kabul etmesi şartıyla tebliğ, vergilendirme ile ilgili hüküm ifade eden vesika veya yazı düzenleyen dairede veya komisyonda da yapılabilir. Kanun’un 107’nci maddesinde de memur eliyle tebliğ hükme bağlanmıştır. Madde başlığı “Memur Vasıtasiyle Tebliğ” olup, Maliye Bakanlığı’nın posta yerine memur aracılığıyla da tebliğ yaptırmaya yetkili olduğu belirlenmiştir.
Vergi Usul Kanunu’na 6009 sayılı Kanun ile eklenen ve 01.08.2010 tarihinde yürürlüğe giren 107/A maddesi Elektronik Ortamda Tebliğ başlıklı olup, bu madde ile Vergi Usul Kanunu kapsamındaki tebliğlerin 93’üncü maddede yazılı usullerle bağlı kalınmaksızın elektronik ortamda yapılabileceği hükme bağlanmıştır. Bu konuya dair usul ve esasların belirlenmesikonusunda Maliye Bakanlığı’nın yetkili olduğu hükmüne yer verilmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından henüz bir düzenleme yapılmamıştır. Bu arada tahakkuk fişine özgü olmak üzere bir konunun hatırlanmasında yarar var: Vergi Usul Kanunu’nun 28’inci maddesinde “Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi halinde tahakkuk fişi elektronik ortamda düzenlenir ve mükellef veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletilir. Bu ileti, tahakkuk fişinin mükellefe tebliği yerine geçer.” hükmü yer almaktadır. Her ne kadar elektronik tebliğe dair bir yönetsel düzenleme yapılmamış ise de, tahakkuk fişi yönünden bir uygulamanın yürütüldüğü görülmektedir.
Yer verdiğimiz hükümler çerçevesinde Vergi Usul Kanunu kapsamında beş tür tebliğ usulü bulunmaktadır:
1-İlmühaberli Taahhütlü Posta yoluyla tebliğ
2-İlanen Tebliğ
3-Dairede veya komisyonda tebliğ
4-Memur aracılığıyla tebliğ (İlgilinin adresinde)
5-Elektronik tebliğ
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun vergilendirme ile ilgili hüküm ifade eden vesikalar ve yazılar yönünden Vergi Usul Kanunu’na önceliği var mıdır? HAYIR. Tebligat Kanunu’nun Mali Tebligat başlıklı Üçüncü Fasıl’ında mali tebliğlerin kendi kanunlarında açıklık bulunmayan durumlarda bu kanunun(Tebligat Kanunu) genel hükümlerine göre yapılacağı hükme bağlanmıştır(Tebligat Kanunu Madde 51). Bu çerçevede Vergi Usul Kanunu’nun hükme bağladığı tebliğ esasları ve usulleri, vergilendirme ile ilgili hüküm ifade eden belgeler yönünden önceliklidir. 

Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesinde hükme bağlanan elektronik tebliğ konusunda Maliye Bakanlığı tarafından yönetsel bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Yazımızın bu bölümüne değin yer verdiğimiz hükümler uyarınca “Vergi Usul Kanunu’nun elektronik tebliğe dair hükmü bulunmakla birlikte Maliye Bakanlığı usul ve esasları belirlemediğinden 19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin Vergi Usul Kanunu çerçevesinde yapılacak elektronik tebliğler yönünden uygulanması mümkündür. Maliye Bakanlığı’nca bir düzenleme yapılmasına gerek yoktur.” denilebilir mi? HAYIR. Çünkü vergilendirme ile ilgili hüküm ifade eden belgelerin elektronik olarak tebliğ edilebileceği hususu Vergi Usul Kanunu’nda hükme bağlanarak, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’na koşut bir içerik oluşturulmuş, bu konuda usulleri ve esasları belirlemek üzere de Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Eğer elektronik tebliğ konusunda Vergi Usul Kanunu’nda bir düzenleme yapılmamış olsa idi, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 51’inci maddesinde yer alan “Mali tebliğler, kendi kanunlarında sarahat bulunmıyan hallerde, bu kanunun umumi hükümlerine tevfikan yapılır.” hükmüne göre değerlendirilebilirdi. Bu konuda da 
Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik,  72’nci maddesi referans olarak değerlendirilebilir:
“MADDE 72  
(1) Özel kanunlarda tebligata ilişkin bir hüküm bulunmaması halinde mali tebliğler, Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.”
Maliye Bakanlığı’nın ve hatta diğer kamu kurum ve kuruluşlarının söz konusu Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nden bütünüyle bağımsız bir düzenleme yapmayacağını da belirtmek gerekir. Çünkü özellikle elektronik tebliğin gerektirdiğikurumsal işbirlikleri yönünden Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin belirlediği esaslar ve usuller asgari / zorunlu unsurları açıklamıştır; kurumlar ve kuruluşlar işlemleri veya düzenledikleri belgeleri yönünden daha ayrıntılı düzenlemeler yapabilecek olmakla beraber, Elektronik Tebligat Yönetmeliği’ne aykırı ya da bu yönetmelikten bütünüyle bağımsız düzenleme yapmaları olası değildir.
İyi bir çalışma haftası dileriz.
Kaynak: www.MuhasebeTR.com 

1 Mart 2013 Cuma

GMSI Gelir Vergisi Beyannamesi


2012 yılında, sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler 1 Ocak 2012 – 31 Aralık 2012 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1-25 MART 2013 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Bu kapsamda sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelliliği yaşlılığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanların, randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır.

Bu işlem için ilgili mükellefler Vergi İletişim Merkezini (VİMER- 444 0 189) arayarak randevu alabilirler.